Dit is waarom je een duurzame kersttrui moet willen

Dit is waarom je een duurzame kersttrui moet willen

Wil je de feestdagen in stijl vieren dit jaar? Wacht even voordat je die schattige, sprankelende kersttrui in je winkelwagentje gooit, is er namelijk één ding dat je nog zou moeten overwegen: een duurzame en gecertificeerde kersttrui. 

Wij van Christmas Sweats vertellen je graag waarom het de moeite waard is om te kiezen voor een gecertificeerde kersttrui. In dit artikel vertellen we je alles over keurmerken, certificeringen en biologisch katoen. Krijg je al zin om door te klikken? We beloven je dat dit geen saai verhaal zal worden, maar als je toch door wilt: koop dan onze duurzame kersttruien. De aarde en heel veel mensen die kersttruien maken zijn je dankbaar! 

Wat is een duurzame kersttrui? 

Een duurzame kersttrui is een trui die is vervaardigd met aandacht voor milieuvriendelijke en ethische productiemethoden. Dit betekent dat de trui is gemaakt van duurzame materialen, zoals biologisch katoen, en dat de productie plaatsvindt onder goede arbeidsomstandigheden. Een duurzame kersttrui moet gecertificeerd zijn volgens bepaalde standaarden voor duurzaamheid en ethiek, zoals de Global Organic Textile Standard (GOTS), BCI of Bluesign. Daarnaast moet er aandacht zijn voor duurzame verpakkingsmethodes en labeling. Een duurzame kersttrui moet tevens worden ontworpen om lang mee te gaan, zodat hij niet na één seizoen alweer versleten is en weggegooid moet worden. 

GOTS: een wereldwijde certificering 

Wereldwijd wordt heel veel landbouwgrond ingezet voor het verbouwen van katoen. Helaas is katoen een zeer kwetsbaar gewas en worden er vaak chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om ziektes en plagen te bestrijden. Deze middelen zijn ontzettend slecht voor de natuur en ook voor de gezondheid van de arbeiders die bijvoorbeeld het katoen plukken. 

Gelukkig zijn er ook veel bedrijven die tegen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zijn en graag goede werkomstandigheden bieden voor hun werknemers.  

Een van de keurmerken hierop toeziet is GOTS, het Global Organic Textile Standard. Dit keurmerk voor biologisch katoen stelt eisen aan zowel de productie van het textiel als aan de verdere verwerking ervan en Christmas Sweats is de enige kersttruienproducent ter wereld die dit keurmerk mag voeren. 


Tenminste 95 procent van het textiel dat wij voor onze kersttruien gebruiken, moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaan.

Al het afvalwater van bijvoorbeeld verven of bleken moet gezuiverd worden en chemische middelen zoals kleurstoffen moeten aan basisregels voor biologische afbreekbaarheid en giftigheid voldoen. Ook zijn duurzame verpakkingsmaterialen, labels en tags belangrijk. Tevens moet er worden gelet op het efficient gebruiken van water en energie. Daarnaast is een van de eisen van het GOTS keurmerk goede arbeidsomstandigheden in bijvoorbeeld fabrieken. Ook moeten de fabrieken aan strenge duurzaamheidseisen voldoen. 


Al onze duurzame kersttruien dragen het GOTS keurmerk en zijn dus gecertificeerd en gemaakt van biologisch katoen. 

Een groene kersttrui? Let op greenwashing! 

In een wereld waar duurzaamheid een grote trend is, komt het helaas ook voor dat bedrijven zich groener voordoen dan dat ze werkelijk zijn. Dit fenomeen heeft inmiddels zelfs een naam: greenwashing! Bedrijven planten dan bijvoorbeeld voor iedere bestelling een boom of maken gebruik van fabrieken die zich inzetten voor het milieu. Echter wordt er nooit gecontroleerd op de echtheid van deze claims en is er geen onafhankelijk toezicht. 

Dat is bij het GOTS keurmerk wel anders. De eisen daarvoor zijn streng en dat is met een reden. Samen maken we kerst namelijk niet alleen mooier maar zorgen we ook dat de aarde voor onze achter-achterkleinkinderen leefbaar en groen blijft. 

Christmas Sweats voor duurzame kersttruien 

Duurzaamheid is niet iets wat je er ‘even’ bij doet. Christmas Sweats is zich zeer bewust van de impact van katoen op de vervuiling van de wereld en wij kiezen daarom bewust voor biologisch katoen maar ook voor milieuvriendelijke labels en verzendzakken. Overal waar we kunnen proberen wij oog te hebben voor de mensen om ons heen en voor de aarde waarop wij leven. En laat dat nou net een echte kerstgedachte zijn! 

Bestel je kersttrui! 

Ja, je hebt het gered tot het einde van dit artikel! Heb je vragen? Aarzel dan niet om ze aan onze klantenservice te stellen. We helpen je graag verder. Heb je je keuze al gemaakt? Bestel dan direct jouw kersttrui en vergeet niet om ook je kerstsokken, pyjama en kerst-onesie te bestellen! 

Zie ook