Een sprankelende kerst: het geheim achter de ultieme kerstboomversiering!

Een sprankelende kerst: het geheim achter de ultieme kerstboomversiering!

Wanneer Sinterklaas en zijn pieten weer vertrokken zijn naar Spanje wordt het in Nederland tijd voor de kerstboom! Maar hoe zorg je nu voor een fantastisch aangeklede kerstboom? Hoe kies je de juiste kerstballen? Of ga je voor heel andere items voor in je kerstboom? En ga je voor gekleurde ledlichtjes of voor simpel witlicht? En wat leg je onder de boom? Dit is de ultieme gids voor een fantastisch versierde kerstboom! 

De geschiedenis van de kerstboom 

De jaarlijkse traditie waarbij families samenkomen, kerstballen uit een kluwen kerstverlichting worden bevrijd en waarbij de vraag "staat de piek recht?" jaarlijks tot verhitte discussies leidt. Maar waar komt dit hele ritueel eigenlijk vandaan? 


De kerstboom werd oorspronkelijk gebruikt als bescherming tegen boze geesten tijdens de winterse zonnewende. De winterse zonnewende markeert de kortste dag en de langste nacht van het jaar, een moment van duisternis en kou. De oude Germanen geloofden dat groene takken in huis tijdens deze periode bescherming en vruchtbaarheid zouden brengen. Deze traditie evolueerde door de eeuwen heen tot het versieren van een hele boom, een symbool van leven te midden van de winterse kou. 


Inmiddels is de kerstboom niet meer weg te denken uit onze huizen en is het uiterlijk van de kerstboom steeds belangrijker geworden. 

Echt of kunst? 

Voordat je jouw boom kan versieren, zal je eerst de keuze moeten maken tussen een echte boom of een kunstboom. Wellicht heb je nog een boom op zolder liggen of adopteer je ieder jaar dezelfde boom maar wanneer je nog geen kerstboom hebt, is het zaak je mooiste kersttrui aan te trekken en op zoek te gaan! 


Beide opties hebben hun eigen voordelen. Een echte boom brengt vaak een heerlijke geur in huis en zorgt voor een authentieke kerstsfeer maar brengt soms ook het een en ander aan ongedierte en uitvallende naalden met zich mee.

Kunstbomen zijn herbruikbaar en gaan vaak vele jaren mee, wat ze tot een duurzame keuze maakt. Daarnaast zijn kunstbomen vaak hypoallergeen, wat ideaal is voor mensen met bijvoorbeeld hooikoorts. Wat je ook kiest, het belangrijkste is dat jouw kerstboom past bij jouw wensen en behoeften. Dus ga je voor de nostalgische geur van een echte boom of de praktische voordelen van een kunstboom? De keuze is aan jou!


Klein maar fijn of groot en imposant? 

Wanneer je op zoek mag naar een nieuwe kerstboom, is het goed om te weten dat je niet per se voor de grootste boom hoeft te gaan. Ook kleine kerstboompjes brengen een hoop gezelligheid en zijn fantastisch te versieren! 

Kies je versiering 

Een ultieme kerstboom kan niet zonder versiering, dus haal je ballen van zolder, check of de piek nog heel is of bestel nieuwe kerstballen online.  

Mocht je kleintjes hebben rondlopen dan is de keuze voor plastic kerstballen zeker verstandig. Dit raden we overigens ook aan wanneer je een kat of kater in huis hebt. 

Sorteer je oude ballen op kleur en soort en bekijk eventueel of je ze nog wil aanvullen met nieuwe versieringen. 


De trend voor dit jaar is dat je je kerstballen in dezelfde tinten kiest en het geheel aanvult met een persoonlijke touch. Daarvoor zijn er compleet doorzichtige ballen te koop. Vul deze met persoonlijke herinneringen, foto’s, gedroogde bloemen uit de tuin, kruiden van jullie lievelingsgerecht of een knuffeltje van toen de kinderen klein waren. Deze persoonlijke kerstballen zijn dé aanvulling voor jouw ultieme kerstboom dit jaar! 

Verlichting 

Wanneer je kiest voor veel kerstballen en sterke kleuren is het verstandig om voor witte lichtjes in je boom te gaan. Heb je zachte kleuren kerstballen? Dan is gekleurd licht zeker leuk. 

In 6 stappen naar de ultieme kerstboom 

Stap 1: Bereid je voor op gezelligheid

Het begint allemaal met het creëren van de juiste sfeer. Trek je favoriete kerstpyjama aan en zorg voor een knusse setting. Kies kerstmuziek uit en zorg voor bekers warme chocolademelk met slagroom. 

Stap 2: Maak de boom klaar

Plaats de kerstboom in een stevige standaard en zorg ervoor dat deze recht staat. Controleer of de lichtjes werken voordat je ze in de boom hangt en verdeel de takken gelijkmatig voor een volle uitstraling.

Stap 3: Hang de lichtjes op

Begin met het ophangen van de kerstverlichting. Werk van boven naar beneden en verdeel de lichtjes gelijkmatig over de boom. 


Stap 4: Voeg de versieringen toe

Nu komt het leukste gedeelte: het versieren van de boom! Hang de kerstballen, slingers en andere decoraties op en laat je creativiteit de vrije loop. Zorg ervoor dat de ballen goed verdeeld zijn over de boom voor een gebalanceerde uitstraling. Kies onderaan voor grotere ballen en plaats kleine kerstballen bovenin. 

Stap 5: Plaats de piek

Een kerstboom is niet compleet zonder een piek. Je kan natuurlijk kiezen voor een traditionele piek, maar de piek is bij uitstek een item om je persoonlijke stijl te showen. Een goed gekozen piek maakt de kerstboom compleet. 

Stap 6: Bewonder het resultaat

Neem nu even de tijd om te genieten van je prachtig versierde kerstboom. Ga zitten in je heerlijk zachte kerstpyjama en bewonder de glinsterende lichtjes, de glanzende ballen en de magische sfeer die de boom brengt in je huis. 

Wij wensen je alvast een prachtige kerst!